Werken met een Greenscreen

Omdat wij natuurlijk veel te maken hebben met het werken met een greenscreen, geven wij je in deze blog wat handige tips die je echt moet weten als jij ook met een greenscreen wilt werken.

  1. Stel de camera goed in

Normaal gesproken zul je filmen met 50 of 60 beelden per seconde, met een Green Screen is een framerate van 100 frames per seconde aan te raden. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte en motion blur. Zet de ISO hoger zonder dat je ruis in het beeld krijgt en verklein het diafragma om bewegingsonscherpte en motion blur te voorkomen.

  1. Geen oneffenheden op de achtergrond

Kies een materiaal dat geen pluisjes aantrekt en geen vouwen of kreuken vertoont. Je kunt kiezen voor papier of dun karton, stof werkt vaak wel makkelijker zolang het niet kreukt. Gebruik geen glanzende en reflecterende materialen. Wat betreft reflectie; pas op met brillen, horloges en sieraden bij de onderwerpen.

  1. Houd voldoende ruimte

Probeer het onderwerp op een grote afstand te houden van het Green Screen. Aan de ene kant vallen kleine oneffenheden en vouwen weg, aan de andere kant heb je minder kans op color spill op het onderwerp.

  1. Aparte belichting

Belicht het onderwerp en het Green Screen apart. Zorg dat er geen schaduwen vallen op het Green Screen, en een backlight op het onderwerp kan de contouren mooi aftekenen. Vergeet niet de belichting van het onderwerp af te stemmen op de belichting van de nieuwe achtergrond, anders zul je nooit een overtuigende key kunnen maken. Om de belichting wat makkelijker te maken zijn er speciale Apps om je te helpen zoals The Green Screener en Cine Meter.

  1. Let op het beeld

Gebruik niet teveel snelle bewegingen. Naast beeldonscherpte wordt het ook ingewikkeld een achtergrond te plaatsen die de beweging volgt. Film indien mogelijk in RAW formaat zodat je geen compressie problemen hebt. Zorg ook dat het onderwerp op de voorgrond niet beweegt buiten de oppervlakte van het Green Screen. Door de afstand wordt het bereik van het scherm kleiner. De camera op een grotere afstand plaatsen en inzoomen kan daarbij helpen.

  1. Bewerkingsprogramma

Kies voor jezelf het beste programma, want jij bent uiteindelijk degene die aan de slag moet met bewerken. Dus maak het je zelf niet te moeilijk.

Met deze handige tips over werken met een greenscreen, kan jij erg makkelijk te werk gaan om een filmpje op te nemen.

Heel erg bedankt voor het lezen en tot in de volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.